Despre mine

Sunt tată, fiu, prieten, coleg, publicist, think tanker. Nimic din ce fac acum, ca ministru, nu este împotriva a ceea ce am gândit şi făcut o viaţă. Conştiinţa m-a scos în stradă după Colectiv, în noiembrie 2015. Tot ea îmi dă acum putere să fac ca lucrurile să meargă în direcţia bună. Să rămân în armonie cu mine – ca tată, fiu, prieten, publicist, think tanker. Să rămân eu.
Citeste in continuare
Incorrect slider name. Please make sure to use a valid slider slug.

Click edit button to change this text.

Click edit button to change this text.

Click edit button to change this text.

Click edit button to change this text.

Click edit button to change this text.

Click edit button to change this text.

interviu Dilema Veche, 21 septembrie 2016
„Nu poți să stai la televizor atunci cînd guvernezi. Dacă guvernezi serios, stai tîrziu la serviciu, nu poți să stai la televizor. Nici n-ai timp să te uiți la televizor, de altfel. Eu cînd vedeam demnitari care se uită la televizor, mă gîndeam că n-au altă treabă”
Citeste interviul complet

5 days ago

Cristian Ghinea

V-a enervat MySMIS? Și pe mine. Haideți să îl facem mai simplu. Împreună.

Strângem idei de simplificare a sistemului informatic de gestiune a proiectelor pe fonduri europene.

Am lansat, pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, un formular prin care strângem idei și sugestii de simplificare a aplicației informatice și a procesului prin care sunt depuse și gestionate proiectele pe fonduri europene - MySMIS.
Formularul poate fi completat aici, până la 14 martie - cloud.mfe.gov.ro/apps/forms/SKJEBBPN6H6imoAD

Aceasta este a doua etapă a procesului de colectare de sugestii pentru îmbunătățirea sistemului – în prima etapă ne-am consultat cu sute de persoane care lucrează “de partea cealaltă” a aplicației, în procesul de evaluare.

Le mulțumesc colegilor mei Catalina Badoiu, secretar de stat, și lui Vlad Vrînceanu pentru efortul depus pentru a pune pe picioare această consultare, într-o perioadă în care la minister suntem sub presiunea continuă a actualizării Planului Național de Redresare și Reziliență.

În 2016, când am preluat mandatul la Ministerul Fondurilor Europene, am găsit un sistem MySMIS nefuncțional, deși România se angajase prin Acordul de Parteneriat să îl finalizeze până în 2014. Am reluat practic de la zero construirea aplicației și în urma unui efort imens l-am pus pe picioare într-un timp record. A fost soluție de urgență. Dar a suferit mereu la partea de ușurința utilizării și (non)simplitate.

Pentru următorul exercițiu bugetar ne pregătim din timp. Această consultare cu beneficiarii de fonduri este doar un pas în procesul de simplificare și debirocratizare.

Pentru noile Programe Operaționale vom aplica principiul debirocratizării și simplificării procedurilor. Obiectivul trebui să fie ca statul roman să nu mai consume timp și resurse pe controlat hârtii, ci să se concentreze pe urmărirea impactului proiectelor.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Ministrul Boloș este în conflict de interese conform Regulamentului European

Neregulile legate de statutul ministrului fondurilor europene pot afecta grav funcționarea sistemului de gestionare a finanțărilor UE 2021-2027, cu prima ocazie în care va sosi un audit de la Comisia Europeană.

7 întrebări pe bune pentru următorii 7 ani – cum facem să folosim mai deștept cele 30 miliarde euro de la UE?

Îmi propun astăzi să lansez niște întrebări care ar trebui să stea la baza unor consultări reale. Voi comenta arhitectura instituțională propusă în pripă de ministrul Boloș, într-un memorandum trecut prin guvernul Orban și legiferat prin OUG (o bucățică referitoare la programul regional). Voi propune cu argumente o alternativă mai bună de cadru instituțional, legat de noua orientare a regulamentelor europene aflate în negociere, și apoi voi lansa câteva întrebări despre maladiile care parazitează sistemul de fonduri europene din România – invit MFE și decidenții politici de mai sus la o conversație reală despre ele. Așa ar arăta o consultare reală.

3 propuneri inovatoare pentru a reuși eficient să consolidăm clădirile cu risc seismic

Trăim în capitala europeană cea mai vulnerabilă la cutremur. Și în zonă seismică activă. Statistica nu ține cu noi. Autoritățile române sunt încremenite într-un proiect de consolidare a clădirilor pericol public în caz de seism care sună în teorie, dar care în practică nu se întâmplă.