Cristian Ghinea

Facebook

6 hours ago

Cristian Ghinea

Filmul de la Alba Iulia e îngrozitor. Sunt 9000 de infractori eliberați mai devreme de regimul Dragnea.

"Decretul" se întoarce.

---------------------------------

Amintiri din copilărie. “Decretul”

Când eram eu mic, în anii 80, Ceauşescu obişnuia să dea câte o grațiere. De ziua lui, parcă. Tiranul făcea cadou deținuților libertatea. Libertatea lor era însă teroarea noastră.
"Decretul" era mai întâi un zvon. Cică iar dă ăsta decret, maică! Decretul de grațiere.

Puşcăriaşii apăreau in sat. Primele bătăi în familii veneau instant. Femeile bătrâne care vindeau țuică făcută în casă erau victime aproape sigur. Clientela obişnuită de bețivi paşnici era înlocuită de puşcăriaşi care aveau sau nu chef să plătească.

Un viol, o bătaie cu parii la discotecă erau aproape certitudini după decret.
Tata a inventat un sistem prin care a pus gratii la ferestre şi la cele două uşi exterioare erau un fel de grilaje care se închideau cu lacăte la ceva distanță, cât să nu se ajunge cu forfeca de tăiat fier, de pe afară.
In fiecare seară închideam ritualic, eu cu bunica, grilajele. Eram noi în puşcărie, noaptea.

Biserica a fost spartă şi s-au furat veşmintele şi cărțile sfinte. Dar furtul de găini era cel mai comun. Nu trebuia să ieşi din casă. Trebuia să rabzi, să îți fure hoții găinile. Noaptea era a lor. După fiecare furt, viol, tâlhărie, milițienii îi ridicau pe recidivişti. Se spunea că îi băteau cu pulanele la tălpi.

După câteva luni grațiații nu mai erau în sat. Rămânea câte o femeie violată, câte o discotecă desființată de miliție, câte o fatã “necinstită” care era presatã de familie să se mărite cu autorul cunoscut. Gãini furate şi un preot care blestema şi făcea chetă pentru cele sfinte.
3500 de deținuți vor umple satele României.

Cred în a doua şansă. Reintegrarea în societate poate fi făcută dacă vin câte unul şi se ocupă cineva de ei. Ne-ar trebui politici moderne de integrare, asistență individualizată, operaționalizarea programelor de alfabetizare şi pregătire profesională (sunt fonduri europene pentru asta, prost sau deloc folosite în trecut). Dacă pleacă în masă, ei nu sunt pregătiți, noi nu suntem pregătiți. Vor reveni. În spatele fiecărei reveniri va fi însă o victimă.
Statistica spune că 50% vor fi din nou la puşcărie într-un an. În spatele statisticii sunt comunități terorizate.

"Decretul" era un coşmar al copilăriei mele. Tata a renunțat la grilaje acum câțiva ani, când a pus termopane. Părea că suntem altfel de țară.

Vor fi alți copii care vor învăța ce e "decretul". Probabil îi vor spune altfel acum. De la Monitorul Oficial la sat cuvintele capătă o viață proprie. Dar povestea “decretului” mai prinde o generație.

(octombrie 2017)
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 propuneri inovatoare pentru a reuși eficient să consolidăm clădirile cu risc seismic

Trăim în capitala europeană cea mai vulnerabilă la cutremur. Și în zonă seismică activă. Statistica nu ține cu noi. Autoritățile române sunt încremenite într-un proiect de consolidare a clădirilor pericol public în caz de seism care sună în teorie, dar care în practică nu se întâmplă.

By | 6 martie, 2018|Categories: Blog|0 Comments
Incarca mai multe articole

Patru luni la Cancelarie

M-am alăturat echipei Guvernului Dacian Cioloș în decembrie 2015, atunci când am fost numit consilier de stat pentru afaceri europene, funcție în care am rămas până în data de 28 aprilie 2016, când am preluat mandatul de ministru al Fondurilor Europene.

Deși am petrecut doar patru luni la Cancelaria prim-ministrului, sunt foarte mândru că am demarat câteva proiecte de impact.

Comisia de tăiat hârtii, probabil cel mai cunoscut dintre aceste proiecte, este inițiativa de care sunt cel mai mândru. A dat startul unui amplu proces de debirocratizare a instituțiilor publice din România, proces pe care guvernul Cioloș îl continuă.

Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate este destinat să aplice cu adevărat reforma Cioloș a Politicii Agricole Comune.

Cel mai complex proiect elaborat în timpul petrecut la Cancelarie este Pachetul național anti-sărăcie. Am continuat să sprijin măsurile acestuia din postura de ministru al Fondurilor Europene, asigurând finanțare pentru măsuri.

De asemenea, am contribuit la reorganizarea sistemului de luare a decizilor privind afacerile europene, prin centralizarea și coordonarea acestora la nivelul Canelariei.

De fapt, suntem mulți. Am ajuns de neignorat. Le e frică

A trecut mai puțin de un an de când coboram în stradă, cu Oana și cu Tudor cel mic, pentru că un guvern care tolera un sistem corupt nu-și asuma consecințele unei tragedii. Privind înapoi mi se pare că de atunci au trecut secole.

In decembrie 2015, premierul Dacian Cioloș m-a invitat să îi fiu alături la Cancelarie. La final de aprilie, premierul Ciolos mi-a cerut să merg la Ministerul Fondurilor Europene, un minister în criză din cauza indeciziilor anterioare.

Am văzut în aceste luni că poți să faci bine din aceste funcții cu încărcătură predominant politică.

Putem ignora politica, dar politica se va întoarce mereu împotriva noastră. Dacă fiecare luăm decizia rațională individual de a sta deoparte, rezultatul va fi o dramă colectivă: contraselecția elitei politice.

Citeste in continuare
Comparatie declarații de avere

Bilantul celor 6 luni petrecute la Ministerul Fondurilor Europene

Loading...

181 de zile de decizii

28 aprilie – 26 octombrie 2016

La Ministerul Fondurilor Europene am fost trimis de premierul Dacian Cioloș să fac management de criză și asta am făcut. Am acceptat pentru că nu mi-e teamă de provocări.

Am preluat instituția într-un moment de criză: lansarea Programelor Operaționale 2014 – 2020 mult întârziată, blocaje în închiderea Programelor 2007 – 2013. Am întâlnit aceeași situație ca peste tot în sectorul public: fugă de răspundere, demnitari convinși că dacă nu își asumă nicio decizie nu pot greși.

Nu mi-a fost frică de decizii. Am luat multe, imediat, și am acționat hotărât. Probabil am greșit uneori. E inevitabil atunci când muncești, lucrezi sub presiunea timpului și trebuie să iei decizii grele. Am decis, am răspuns atacurilor publice, am demascat prostia, corupția și ticăloșia. Nu mi-a fost frică. În tot acest timp, am simțit sprijinul cetățenilor.

Acest scurt bilanț spune povestea acestor 6 luni de mandat la MFE.

Citeste in continuare
Timeline

Despre mine

Sunt tată, fiu, prieten, coleg, publicist, think tanker. Nimic din ce fac acum nu este împotriva a ceea ce am gândit şi făcut o viaţă. Conştiinţa m-a scos în stradă după Colectiv, în noiembrie 2015. Tot ea îmi dă acum putere să fac ca lucrurile să meargă în direcţia bună.
Mai multe