Cristian Ghinea

Despre mine

Am 42 de ani, muncesc de la 20 ani. Am un băiat de 5 ani pe nume Tudor, două credite și un papagal cu care ne-am trezit pe balcon, pe care Tudor l-a adoptat imediat și fără drept de apel: ”e papagalul care a venit la mine pentru că mă iubește și îl cheamă Grozav”. Așa se întâmplă în viață: trebuie să muncești, dar să te și pregătești pentru surprize.

Când eram adolescent visam să scriu la revista Dilema și să fiu arheolog. Băiat de muncitori în România amărâtă a lui Iliescu, am muncit de toate, am intrat la Facultatea de Științe Politice – ”arheolog, tu știi că ăștia nici nu mai primesc salarii, fă și tu o facultate serioasă și faci arheologie ca amator”.

Publicist

Nu am mai făcut arheologie nici măcar ca amator. În schimb, la 22 de ani am început să scriu reportaje la revista Dilema. Am primit principala rubrică de analiză politică a revistei, când eram încă student. Am scris acea rubrică timp de 15 ani, săptămână de săptămână, fără nicio întrerupere sau absență. Așa am crescut ca persoană implicată civic și ca intelectual public, de unde au urmat celelalte: notorietatea, chemarea în guvern, implicarea politică.

Am scris, de-a lungul timpului, și pentru Contributors.ro, Adevărul.ro sau România liberă.

Editorialele mele din Dilema Veche

Analizele mele de pe Contributors.ro

Blogul meu de pe Adevărul.ro

Editorialele mele din România Liberă

Think Tanker

După ce am absolvit programul de politici europene de la London School of Economics, în 2008, am revenit în România mai motivat, mai bine pregătit și cu o rețea solidă de cunoștințe din mediul academic. Eram pus pe treabă pentru a îndeplini promisiunea făcută Guvernului Majestății sale că România va avea un think-tank de afaceri europene. Și așa a apărut Centrul Român de Politici Europene (www.crpe.ro).

Împreună cu o echipă de experți am pus bazele acestei organizații care trebuia să furnizeze expertiză pe teme de nișă, dar vitale pentru România în UE. CRPE a fost obsesia, munca și cariera mea pentru următorii 6 ani. Am început într-o garsonieră fără căldură și am crescut constant. Proiecte câștigate întotdeauna transparent, competitiv, sursele de finanțare mereu vizibile public, reputația mereu importantă și impactul mereu demonstrabil.

În 2012 am scris cartea ”Eu votez DNA!” – a lansat un trend de susținere pentru o instituție care nu era încă populară.

în 2011 am coordonat apariția volumului The EU Approach to Justice Reform in Southeastern and Eastern Europe, un proiect internațional de transfer de expertiză dinspre România spre țările din jur.

R. MOLDOVA: INTEGRITATEA – Construcţia unei instituţii şi tratamentul anticorupţie – raport scris în proiectul de transfer cu asistență europeană a expertizei românești în Republica Moldova.

Activitatea în guvernul tehnocrat

M-am alăturat echipei Guvernului Dacian Cioloș în decembrie 2015, atunci când am fost numit consilier de stat pentru afaceri europene, funcție în care am rămas până în data de 28 aprilie 2016, când am preluat mandatul de ministru al Fondurilor Europene.

Deși am petrecut doar patru luni la Cancelaria prim-ministrului, sunt foarte mândru că am demarat câteva proiecte de impact.

Comisia de tăiat hârtii, probabil cel mai cunoscut dintre aceste proiecte, este inițiativa de care sunt cel mai mândru. A dat startul unui amplu proces de debirocratizare a instituțiilor publice din România, proces pe care guvernul Cioloș îl continuă.

Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate este destinat să aplice cu adevărat reforma Cioloș a Politicii Agricole Comune.

Cel mai complex proiect elaborat în timpul petrecut la Cancelarie este Pachetul național anti-sărăcie. Am continuat să sprijin măsurile acestuia din postura de ministru al Fondurilor Europene, asigurând finanțare pentru măsuri.

De asemenea, am contribuit la reorganizarea sistemului de luare a decizilor privind afacerile europene, prin centralizarea și coordonarea acestora la nivelul Canelariei.

Ministrul Fondurilor Europene

În mai 2016 a trebuit să merg la Ministerul Fondurilor Europene. Era o criză imensă acolo. Așa am devenit ministru al Fondurilor Europene într-o misiune aproape imposibilă, trebuind să recuperez în câteva luni întârzieri de ani de zile, sub tirul public al celor care creaseră dezastrul.

În doar șase luni de mandat, echipa pe care am condus-o la MFE a pus la punct acreditarea Autorităților de Management, a recuperat din comă un sistem informatic în colaps și l-a readus pe linia de plutire, a publicat toată arhiva fondurilor europene pentru prima dată în România. Am deranjat și am demascat public o mafie sinistră care căpușa fondurile europene.

Am deschis și am închis negocierile pentru fondurile norvegiene (502 de milioane de euro pentru nevoie stringente ale societății românești) în doar patru luni, prima țară din Est care a închis negocierile cu guvernul de la Oslo.

Am lansat cel mai mare program de reducere reală a abandonului școlar din România – 193 milioane euro pentru programul cu fonduri UE ”Școală pentru toți” și încă 25 milioane euro pentru replicarea cu fonduri europene a unui model de succes ”Teach for Romania” care trimite profesori bursieri în școlile cele mai amărâte din România. Ambele programe sunt în derulare acum, în ciuda amânărilor guvernelor PSD.

Bilanț – primele 100 de zile la MFE

Bulanțul meu ca Ministru al Fondurilor Europene

Bilanțul guvernării Cioloș pe fonduri europene

Vicepreședinte USR

Mi-am dat însă seama că tot ce făceam noi putea fi anulat ușor. Și că nu poți reforma cu adevărat o țară decât politic. Așa am ajuns în USR, în octombrie 2016. Am spus încă de atunci că visul meu este să candidez din partea USR pentru Parlamentul European, că partidul are nevoie de strategie pentru guvernare europeană și că aceasta este meseria mea. Dar cum eram puțini, foarte puțini oameni cu notorietate în 2016 care și-au asumat atunci să vină alături de start-up-ul USR, planul s-a schimbat și am ajuns în Parlamentul României.

Cristian Ghinea – sinteza activității parlamentare

Vom putea verifica ce si cat deconteaza CNAS in numele nostru: „Zeci de milioane de lei se duc la Mafia din Sanatate”

USR depune Legea Magnițki în Parlament

A fost reactivată Comisia de Tăiat Hârtii, într-o nouă formulă

USR cere comisie de anchetă a sistemelor IT

Responsabil cu extinderea USR

În noiembrie 2017 am fost ales membru în Biroul Național al Uniunii Salvați România și vicepreședinte al partidului. Am preluat coordonarea Departamentului de Extindere al USR. La acel moment, USR avea în jur de 1.500 de membri și doar câteva filiale. În momentul în care am plecat în Parlamentul European, mai 2019, USR avea peste 16.000 de membri și aproape 500 de filiale. USR are astăzi un Regulament de Admitere, oameni dedicați de Extindere în fiecare filială. USR crește în continuare.

RAPORT DESPRE STAREA EXTINDERII Iulie 2019 – USR 20.000 e aproape!

RAPORT DESPRE STAREA EXTINDERII USR – februarie 2018

Candidatura la europarlamentare

În  octombrie 2018 m-am înscris în cursa inernă din USR pentru desemnarea candidaților pentru alegerile europarlamentare de la 26 mai 2019.

Am lansat atunci acest manifest:

O viziune pentru USR european – federalismul cetățenesc

Peste 80 de colegi din USR au participar la această competiție internă – am participat la zeci de dezbateri, am mers în zeci de filiale pentru a sta de vorbă cu usr-iștii din toată țara.

În noiembrie 2018, în urma unui scrutin deschis tuturor membrilor am fost desemnat să deschid lista USR la europarlamentare.

USR și-a ales candidații la alegerile europarlamentare din mai 2019

Cristian Ghinea a câștigat alegerile interne din USR pentru europarlamentare

Copreședinte delegația USR PLUS în Parlamentul European

În prezent, sunt copreședinte al delegației Alianței USR PLUS în Parlamentul European, membră a grupului Renew Europe condus de Dacian Cioloș.

Am fost ales Vice-președinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI), comisia care se ocupă de politica de coeziune, în detaliu: fonduri europene, reforme structurale, politici de coeziune. În aceeași Comisie, am a fost desemnat Raportor al Regulamentului Mecanismului Transfrontalier, mecanism care își propune eliminarea barierelor legislative și administrative din regiunile de graniță, facilitând proiectele beneficiarilor din aceste regiuni, precum și viața lor uzuală, prin ”transferarea” unor reguli ale unui stat către statul vecin, în măsura în care ele sunt mai favorabile situației.

De asemenea, sunt este membru în Comisia de Control Bugetar, unde, în calitate de raportor, urmăresc Raportul special al Curtii de Conturi Europene privind Acțiunile UE în domeniul asistenței medicale transfrontaliere.

Tot în cadrul comisiei de Control Bugetar, anul acesta voi fi raportor al Parlamentului din partea grupului Renew Europe pentru descărcarea de gestiune la Serviciul European de Acțiune Externă, Comitetul Regiunilor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor. La agenții, voi fi raportor al grupului Renew Europe pentru descărcarea de gestiune la EU- OSHA (Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă ), Autoritatea bancară europeană si Fundația Europeană de Formare.

Cristian Ghinea – sinteza activității în Parlamentul European